The Filter House and Chapels

2012

The Filter House, and accompanying Chapel buildings, are proposals for speculative structures that act as a practical and poetic investigation into the inhabitation of a future flooded Thames Estuary; a place in which the environment and the weather alter the material fabric of the architecture. These architectures are sited in and around Cliff Marshes on the south side of the river near the mouth of the Thames. They reside where the existing Sea Wall would be removed to allow water to splay during a flood.

The project primarily exists as a series of drawings, in a variety of media. They are projections, intended to provide provocative visions of new ways of living with the increased threat from flooding, caused by increasing global temperatures.

Credits

All drawings by Matthew Butcher, except:
Drawing 1 - Jason Coe
Drawings 5 and 6 - Tom Noonan

[javascript protected email address]

Twitter: @butcher_matt_
Facebook: Matthew Butcher

Iris Profile: UCL

Matthew Butcher is an academic, writer and designer. He is a partner in design practice Post Works and is the editor and founder of the architectural newspaper P.E.A.R.: Paper for Emerging Architectural Research. Matthew is also lecturer in Architecture and Performance and BSc Programme Director at the Bartlett School of Architecture. His work has been exhibited at the V&A Museum, London; Storefront for Art and Architecture, New York; The Architecture Foundation, London and the Prague Quadrennial, Prague.

Press Links

Article Downloads