Measure House

Dean Quarry, Cornwall
2017

Located in the now abandoned Dean Quarry in Cornwall, The Measured House project proposes a new speculative architecture that provides a poetic and provocative response to current debates that question the accuracy of scientific data that suggest human activity has a direct effect on climate change.

In response to these issues the house proposes a new environment for living with Cornwall’s hot summers and cold winters, a condition that could become more extreme as the Gulf Stream, which operates in and across the Atlantic, is disturbed and altered by climate change.

The building creates a new environment that enhances the occupier’s relationship with the environment and the weather. In order to question our idea of home and what we consider a correct condition for comfort. It does this by providing a series of separate and distinct dwellings that both protect and expose those living in the house to extreme winds from the sea, baking sun and blistering cold. The buildings complex form also acts in generated a network of shadows, which means the building, is never experienced as a static architecture at any point during the day.

Project by Matthew Butcher

Assisted by Sam Coulton, Emma De Haan and Elin Soderburgh

[javascript protected email address]

Twitter: @butcher_matt_
Facebook: Matthew Butcher

Iris Profile: UCL

Matthew Butcher is an academic, writer and designer. He is a partner in design practice Post Works and is the editor and founder of the architectural newspaper P.E.A.R.: Paper for Emerging Architectural Research. Matthew is also lecturer in Architecture and Performance and BSc Programme Director at the Bartlett School of Architecture. His work has been exhibited at the V&A Museum, London; Storefront for Art and Architecture, New York; The Architecture Foundation, London and the Prague Quadrennial, Prague.

Press Links

Article Downloads